Elarbeten

Vi har lång erfarenhet inom elarbeten. Vi har varit med och lagt elstommarna till flera hus, flyttat elcentraler och dragit nya / renoverat äldre kabeldragningar.

Elarbeten

Det är väldigt viktigt att det finns rätt kunskap och kompetens när det kommer till arbete med elektricitet. För att inte vifta för många pekpinnar har vi tagit fram en lista på elarbeten du kan göra själva och när du bör kontakta oss.

Elarbeten – Du kan göra själv

Byta trasiga säkringar(proppar) och återställa utlöst automatsäkring

Om en av dina säkringar(läs proppar) går  finns det ett fel som måste åtgärdas. Använd dig av din karta i elcentralen för att hitta rätt propp eller automatsäkring. Kontakta en elinstallatör om du inte själv kan hitta felet. Du kan alltid slänga dina trasiga proppar, försök inte att laga dem det är förbrukningsvaror.

Byta glödlampor

Börja med att se efter så att den lampan du väljer att sätt i armaturen inte har en effekt som är högre än den tidigare lampan. Var även noga med att följa installationsanvisningar som finns på armaturen. Det är speciellt viktigt när det gäller användningen av toppförspeglade lampor och halogenlampor.

Montering av skarvsladdar

jordtecknet

Om du själv sätter ihop en skarvsladd som ska användas i ett jordat uttag, måste alla delar till skarvsladden vara i jordat utförande. Glöm inte att kontrollera den skyddsledaren( grön-gula) så att den verkligen sitter fast ordentligt på rätt ställe. Den får aldrig anslutas till någon annan anslutningsskruv än den som är försedd med en jordsymbol.

Reparera och byta ut delar i trasiga skarvsladdar och apparatsladdar

Om en sladd har gått av eller om isoleringen på sladden har skadats får du inte laga den själv. Det du kan göra är att kapa loss den del av sladden som är trasig. Därefter ersätter du(skarvar med en sladd av likvärdigt material). Du får inte själv byta stickpropp på lampor, vitvaror, tv-apparater, datorer eller andra typer av hushållsprodukter, då lämnas de med fördel till en fackman för reparation.

Byta fast installerade strömbrytare och vägguttag (högst 16 ampere)

Börja med att  slå av strömmen, detta gör du genom att slå av säkringen eller genom att skruva ur proppen. Sist men inte minst kan du slå av husets huvudströmbrytare, det ska helst sparas till tillfällen då det enbart går att lösa genom att slå av den. För säkerhetsskull kontrollerar du att uttaget är strömlös innan du börjar arbetet.

Byta ut ljusarmatur i torra rum i en bostad

Du får byta fast anslutna ljusarmaturer, dock ej i rum där vatten förekommer såsom kök, badrum, tvättstuga.

Ritning, skiss och en plan

Här går vi igenom planering och upplägget av badrummet. Redan här är det bra att bestämma vilken en typ av badrum som skall byggas. Ett badrum som är som ett spa har ofta exempelvis ett massagebadkar kanske även en bastu. Många av våra kunder vill att vi hjälper dem med ett familjebadrum, här ligger fokus på antalet handfat eller att dela upp duschen och badkaret. Ta fram penna, papper och en linjal. Det här steget går alldeles utmärkt att göra själv. Vi har fått in alla sorters ritningar, så se till att börja skissa. Har du ingen skiss så hjälper vi dig att ta fram en.

Elarbeten – Vi hjälper dig med

– Utförande av fasta installationer.
– Installering av golvvärme och värmekabel.
– Byte av ojordat vägguttag mot jordat.
– Förläggning av kabel i mark.